Warzywa Słowian – co jedli nasi przodkowie?

wpis w: Warzywa | 2
Warzywa Słowian to nie tylko rzepa, brukiew i rośliny strączkowe. Mylne jest stwierdzenie, że warzywa do Polski sprowadziła dopiero królowa Bona. Nasi przodkowie znali bowiem ogórki siewne, marchew zwyczajną, kapustę czy cebulę. Jednak co do tej ostatniej badacze nie mają całkowitej pewności. Jedno jest pewne. Słowianie warzywa lubili i cenili. Zaraz dowiecie się, co z nich przygotowywali. 
Ogromną wiedzę na temat tego, co jadali nasi przodkowie, można znaleźć w książce Hanny i Pawła Lisów “Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”. To właśnie w niej czytamy, że Słowianie znali wiele warzyw, które wędzili, kisili czy piekli.

 

Warzywa Słowian to nie tylko bób i rośliny strączkowe

 

Warzywa Słowian – co jedli nasi przodkowie?

 

Co uprawiano w ogródkach? Przede wszystkim:
  • bób celtycki,
  • bobik,
  • wykę,
  • soczewicę,
  • marchew zwyczajną,
  • kapustę,
  • mak,
  • groch,
  • ogórki,
  • rzepę,
  • buraki (Wschodnia Słowiańszczyzna),
  • seler zwyczajny (Zachodnia Słowiańszczyzna),
  • pietruszkę zwyczajną.

 

Warzywa Słowian były bardzo różnorodne

 

Warzywa Słowian – dawne przepisy

 

W swojej książce Hanna i Paweł Lisowie dużą wagę przywiązują do dawnych przepisów z wykorzystaniem warzyw, które przecież wtedy były już ekologiczne! Jakie potrawy lądowały więc na stołach naszych przodków? Na przykład karmelizowane warzywa korzeniowe! Marchew, pietruszkę, pasternak czy rzepę smażono na wolnym ogniu i polewano miodem, jeśli oczywiście ten rarytas był dostępny. Warzywa miały być miękkie, a miód skarmelizowany. 

 

Rzepę Słowianie jedli tak, jak dziś przygotowujemy ziemniaki

 

Kolejnym znanym warzywem Słowian była rzepa. Jadano ją w polewkach, czyli dzisiejszych zupach. Pieczono ją także w popiele, czy jedzono z zsiadłym mlekiem. Prawda, że metody te przypominają nasze przepisy na ziemniaki? Kapusta z grochem dzisiaj często podawana jako danie wigilijne była Słowianom bardzo dobrze znana. Szczególnie smakowała naszym przodkom młoda kapusta gotowana w kociołku nad ogniskiem. A co z kapustą kiszoną? Jak wiemy, Słowianie kisili warzywa, aby przedłużyć ich datę spożycia. Kiszono jednak nie tylko kapustę, ale też ogórki czy cebulę. Ogórki jedzono także jako deser… z miodem! Hanna i Paweł Lisowie nazywają ogórka słowiańskim arbuzem! Słowianie jedli też dużo zup, które dawniej nazywano polewkami. I tak jedzono polewki z grochu, szczawiu, a także żury i barszcze. 

 

Jest to tylko niewielka część tego, co jadali nasi przodkowie. W ich diecie było także mięso, owoce i mnóstwo roślin, które można było znaleźć w lasach i na łąkach. Skupiliśmy się jedynie na małym wycinku dawnej kuchni, bo warzywa to coś, co lubimy najbardziej! 
Zapomniane warzywa powoli wracają na nasze stoły i cieszymy się, że coraz więcej osób pyta o skorzonerę, rzepę, czy pasternak. Wszystkie te warzywa były znane naszym przodkom, więc tym bardziej jesteśmy szczęśliwi, że trafiają do Waszych przepisów. Wszystkie świeże warzywa możecie zamówić z naszego gospodarstwa ekologicznego z dostawą do domu! 

 

 

2 Odpowiedzi

  1. Dominika
    | Odpowiedz

    Muszę przyznać, ze ten artykuł jest naprawdę bardzo ciekawy. Mam nadzieję, że pojawi się tu druga część!

    • Blog
      | Odpowiedz

      Dziękujemy! W takim razie teraz będziemy musieli jeszcze głębiej pokopać i wyszukać sporo fajnych materiałów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *