Pasternak – zapomniane warzywo

wpis w: Warzywa | 0
Wiele lat temu na targach i bazarach sprzedawcy wmawiali nieświadomym klientom, że kupują pietruszkę, a tak naprawdę był to pasternak. Dlaczego klienci łatwo dawali się na to nabrać? Dlatego, że z wyglądu pasternak bardzo przypomina korzeń pietruszki. 
.
Co go od niej odróżnia? Zaraz wszystko stanie się jasne! 

 

W przypadku pasternaku miejsce, w którym znajduje się nać, otoczone jest ciemną obwódką. Pietruszka jej nie ma 🙂 

 

Pasternak coraz częściej powraca na polskie stoły

Dawno, dawno temu

 

Dziś o pasternaku mało kto pamięta. Niewiele osób wie też, że dawniej był naprawdę bardzo ceniony. Jako przykład może posłużyć fakt, którego korzenie sięgają starożytnego Rzymu! Jak to? Podobno pasternak był tam tak znany i lubiany, że w czasie rządów cesarza Tyberiusza był częścią daniny, którą obowiązkowo płacili Germanie! 
W Polsce natomiast również był bardzo popularny. Na Podhalu w okresie przednówkowym jadano go niemal codziennie. Z polskich stołów miały go wyprzeć warzywa, które sprowadziła w XVI wieku królowa Bona. Pasternak zaczął być więc wykorzystywany jako pasza dla zwierząt i podobnie jak brukiew kojarzył się wyłącznie z paszą. Dobrze jednak, że jego zła sława mija! 

 

Zdrowy i naprawdę pyszny!

.
Dlaczego do swojej kuchni warto zaprosić pasternak? 

.

  • Możecie dodawać go do mięs, sałatek, zup, ryb,
  • Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego,
  • Pobudza trawienie,
  • Działa uspokajająco i łagodzi nerwy i bóle menstruacyjne!

 

Pasternak można gotować i zapiekać

 

Pasternakowe przepisy!

.
Pasternak możecie zamówić z dostawą do domu z naszego gospodarstwa ekologicznego w Poznaniu. Czekamy, aż pasternak będzie gotowy do sprzedaży. Lubimy wracać do zapomnianych smaków i cieszymy się, że coraz więcej osób pyta o brukiew czy skorzonerę. Pasternak też wraca do łask. Oto kilka przepisów, w których będzie smakował naprawdę wyśmienicie! 
Jedzony na surowo może powodować wzdęcia, więc najlepiej go gotować lub zapiekać. Można to zrobić tak, jak przygotowuje się kotlety schabowe lub boczniaki. Kroimy pasternak na plastry, obtaczamy je w jajku i bułce tartej i następnie smażymy na patelni. 

 

Zupa z pasternaku

Kotlety z ryżu i pasternaku

Pasternak pieczony z rozmarynem

Pasternak z naszego gospodarstwa znajdziecie TUTAJ

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *