Warzywa na przeziębienie

wpis w: Warzywa | 0
Warzywa na przeziębienie to hasło, które w okresie jesienno – zimowym odmieniane jest przez nas przez wszystkie przypadki. Naturalne wspomagacze odporności są pyszne i dostępne niemal przez cały rok w naszym gospodarstwie. 
Niemal każdy ogród to naturalna apteczka, więc dzisiaj pokażemy Wam, w jakie warzywa zaopatrzyć się, gdy wielkimi krokami nadciąga ten straszny czas przeziębień i grypy. 

 

 

Warzywa na przeziębienie znajdziecie w swoich ogrodach

 

Warzywa na przeziębienie

Pietruszkę, buraki, kiszona kapusta i czosnek znamy w Polsce doskonale. Warto zatrudnić je do walki z chorobami, bo są w tym naprawdę niezłe! Dlaczego? Już wyjaśniamy!

 

Buraczana miłość

 

Miłość ze wzajemnością to w przypadku naszych buraków nic skomplikowanego. Wystarczy zrobić z nich barszcz lub carpacio i jesteście ugotowani! Buraki, które razem z innymi świeżymi warzywami możecie zamówić z dostawą do domu, pomogą Wam również podczas przeziębienia. 

 

  • Wzmacniają odporność
  • Walczą z wirusami
  • Działają wykrztuśnie
  • Pomagają w walce z bólem gardła i chrypką

 

Co najlepiej przygotować z buraków na przeziębienie i kaszel? Oczywiście syrop!

 

Przepis na syrop z buraków

 

Warzywa na przeziębienie? Buraki to strzał w dziesiątkę!

 

 

Kiszona kapusta

 

Kapusta to wcale nie głowa pusta! Już nasze prababcie wiedziały o leczniczych właściwościach kapusty i wahały się ich używać w walce z przeziębieniem. Gdy nasza odporność woła o pomoc, koniecznie przyda się w domu kapusta kiszona! Dlaczego? 

 

 

  • Ma mnóstwo witaminy C, więc można ją jeść przez całą zimę!
  • Obniża zbyt wysoką temperaturę w czasie przeziębienia
  • Sok z kiszonej kapusty walczy z kaszlem i bakteriami
  • Kapusta zawiera też mnóstwo naturalnych probiotyków

.

Kapusta nie wyleczy nas oczywiście z przeziębienia, ale jeśli będziemy jeść ją regularnie, pomoże wzmocnić organizm i pomoże się mu zregenerować.

 

Naturalną kapustę kiszoną możecie zamówić w Poznaniu z dostawą do domu TUTAJ

 

 

Warzywa na przeziębienie to najlepsze lekarstwa
Tak w naszym gospodarstwie powstaje kiszona kapusta

 

 

Pietruszka

Cebula i czosnek wymieniane są najczęściej jako najwięksi pogromcy przeziębień. My zwracamy uwagę również na pietruszkę. To taka szara eminencja naszych ogrodów, bo choć wygląda niepozornie sprawdza się świetnie w walce z chorobą i spadkiem odporności. Za co lubimy pietruszkę ,szczególnie jej natkę?

 

  • Podobnie jak kapusta zawiera bardzo dużo witaminy C
  • W okresie jesiennym i zimowym warto dodawać natkę pietruszki do potraw
  • Pietruszka wzmacnia organizm 
  • Zapobiega infekcjom dróg moczowych
  • Syrop z pietruszki walczy z kaszlem

 

Jeśli macie ochotę zaprosić pietruszkę do domu czeka na Was TUTAJ

A jak Wy walczycie z przeziębieniem naturalnymi sposobami? Dajcie znać! Chętnie opublikujemy Wasze przepisy 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *