Warzywa na przeziębienie to hasło, które w okresie jesienno – zimowym odmieniane jest przez nas przez wszystkie przypadki. Naturalne wspomagacze odporności są pyszne i dostępne niemal przez cały rok w naszym gospodarstwie.
Niemal każdy ogród to naturalna apteczka, więc dzisiaj pokażemy Wam, w jakie warzywa zaopatrzyć się, gdy wielkimi krokami nadciąga ten straszny czas przeziębień i grypy.
Warzywa na przeziębienie
Pietruszkę, buraki, kiszona kapusta i czosnek znamy w Polsce doskonale. Warto zatrudnić je do walki z chorobami, bo są w tym naprawdę niezłe! Dlaczego? Już wyjaśniamy!
Buraczana miłość
Miłość ze wzajemnością to w przypadku naszych buraków nic skomplikowanego. Wystarczy zrobić z nich barszcz lub carpacio i jesteście ugotowani! Buraki, które razem z innymi świeżymi warzywami możecie zamówić z dostawą do domu, pomogą Wam również podczas przeziębienia.
Wzmacniają odporność
Walczą z wirusami
Działają wykrztuśnie
Pomagają w walce z bólem gardła i chrypką
Co najlepiej przygotować z buraków na przeziębienie i kaszel? Oczywiście syrop!
Przepis na syrop z buraków
Kiszona kapusta
Kapusta to wcale nie głowa pusta! Już nasze prababcie wiedziały o leczniczych właściwościach kapusty i wahały się ich używać w walce z przeziębieniem. Gdy nasza odporność woła o pomoc, koniecznie przyda się w domu kapusta kiszona! Dlaczego?
Ma mnóstwo witaminy C, więc można ją jeść przez całą zimę!
Obniża zbyt wysoką temperaturę w czasie przeziębienia
Sok z kiszonej kapusty walczy z kaszlem i bakteriami
Kapusta zawiera też mnóstwo naturalnych probiotyków
.
Kapusta nie wyleczy nas oczywiście z przeziębienia, ale jeśli będziemy jeść ją regularnie, pomoże wzmocnić organizm i pomoże się mu zregenerować.
Naturalną kapustę kiszoną możecie zamówić w Poznaniu z dostawą do domu TUTAJ
Pietruszka
Cebula i czosnek wymieniane są najczęściej jako najwięksi pogromcy przeziębień. My zwracamy uwagę również na pietruszkę. To taka szara eminencja naszych ogrodów, bo choć wygląda niepozornie sprawdza się świetnie w walce z chorobą i spadkiem odporności. Za co lubimy pietruszkę ,szczególnie jej natkę?
Podobnie jak kapusta zawiera bardzo dużo witaminy C
W okresie jesiennym i zimowym warto dodawać natkę pietruszki do potraw
Pietruszka wzmacnia organizm
Zapobiega infekcjom dróg moczowych
Syrop z pietruszki walczy z kaszlem