Mrożone warzywa to najlepszy plan na przetrwanie zimy! Czy jednak mrożonki są zdrowe, a warzywa nie tracą swoich najważniejszych wartości odżywczych? Już wyjaśniamy!
Warzywa z naszego gospodarstwa w Poznaniu uprawiamy zgodnie z tym, co daje nam natura. Nie używamy sztucznych nawozów, więc z dostawą do domu otrzymujecie samo zdrowie. Wiele osób pyta nas, czy warzywa prosto od lokalnego rolnika można zamrażać. Odpowiedź jest jedna. Oczywiście, że można, a nawet trzeba!
Mrożone warzywa – czy są zdrowe?
Mrożenie warzyw często wywołuje wiele kulinarnych kontrowersji. Zdania są podzielone. Niektórzy twierdzą, że mrożenie warzyw powoduje, że tracą swoje najcenniejsze składniki. Jak jest naprawdę? Najlepiej oczywiście jeść świeże warzywa i owoce. Jednak mrożonki wcale nie są na cenzurowanym. Jeśli zamrozimy świeżo zebrane warzywa, zatrzymujemy w nich to, co najzdrowsze. Jeśli nie znamy pochodzenia warzyw i owoców, możemy przypuszczać, że leżą one dość długo na sklepowych półkach lub dojrzewają w magazynach. W ten sposób nie mamy pewności, czy to, co mrozimy, rzeczywiście jest świeże.
Ciekawostką może być fakt, że według chińskiej medycyny każdy produkt żywy, w tym również rośliny, posiada swoją energię życiową, nazywaną czi. Podczas mrożenia produktów, energia ta ginie, co oznacza, że produkty zostają jej pozbawione. Chińska medycyna opiera się więc na założeniu, że tylko żywa materia może dać pokarm żywej materii. Ot taka ciekawostka ze Wschodu!
Mrożone warzywa a utrata witamin
Warzywa zebrane z ogrodu, po kilku godzinach tracą swoje wartości odżywcze. Kiedy postanowimy je zamrozić spowalniamy procesy życiowe oraz metaboliczne, które zachodzą w warzywach. W środowisku, w którym będą przechowywane, czyli w zamrażarce nie rozwijają się drożdżaki i bakterie. Okazuje się więc, że utrata witamin i składników odżywczych w przypadku prawidłowo mrożonych warzyw jest, ale mrożenie wciąż jest jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie warzyw i owoców. Ilość witaminy A w nich zawarta zmniejsza się o 5-10%. Z kolei w przypadku warzyw, straty wynoszą 20-30%. Utrata witaminy C spada o ok. 10-20%. Utrata witamin na tym poziomie jest jednak niestety podobna do tej, którą można obserwować w przypadku warzyw, które kupujemy w sklepach.
Mrożone warzywa – o czym pamiętać?
Oczywiście sami jesteśmy zwolennikami świeżych warzyw. Jeśli jednak chcecie co nieco zostawić sobie na okres jesienno -zimowy, należy pamiętać o kilku ważnych sprawach.
Mrozić należy tylko świeże i dojrzałe warzywa. Najlepiej robić to tuż po ich zerwaniu.
Niektóre z warzyw przed zamrożeniem należy zblanszować, czyli polać wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą.
Temperatura mrożenia powinna wynosić minimum -18 stopni Celsjusza.
Warzywa i owoce można przechowywać w zamrażarce 6-12 miesięcy.
Warzywa nie powinny być przyprawiane przed mrożeniem.
Warzywa przed włożeniem do zamrażarki myjemy, czyścimy i szczelnie pakujemy.
Warto pamiętać o podzieleniu warzyw na mniejsze porcje, aby łatwiej się mroziły.
Które warzywa należy blanszować przed zamrożeniem?
Warzywa, które wymagają blanszowania przed włożeniem ich do zamrażarki to:
kalafior,
bób,
groszek,
brokuły,
fasolka szparagowa,
kapusta biała,
kapusta włoska,
brukselka.
Nie trzeba blanszować marchewki, cebuli, pietruszki, pora, dynii czy cukinii.
Mrozicie warzywa, czy wolicie te świeże prosto od lokalnego rolnika? A może macie jakieś sposoby na mrożenie warzyw? Dajcie znać, lub odwiedźcie nasze gospodarstwo w Poznaniu!