Nowalijki – czy są zdrowe?

wpis w: Porady, Warzywa | 0
Nowalijki, gdy tylko się pojawiają, od razu budzą spory zamęt. Nie tylko dlatego, że czekaliśmy na świeże, pachnące warzywa przez całą zimę. Również dlatego, że wokół nowalijek wyrosło sporo mitów. Dzisiaj chętnie się z nimi rozprawimy. W naszym gospodarstwie ekologicznym w Poznaniu nowalijki znamy naprawdę dobrze!

 

Nowalijki naprawdę wiedzą jak skusić tych, którzy tęsknili za wiosną i jej smakiem. Ten smak to cudowna sałata, pęczki rzodkiewek, młody szczypiorek i oczywiście pomidory, obok których nie da się przejść obojętnie. Sprytne warzywa zrobią wszystko, żeby nas uwieść! Bardziej odporni na ich urok czekają jeszcze długo, zanim sięgną po pierwsze wiosenne zbiory. Inni aż takiej silnej woli nie mają. Czy nowalijki potrafią owinąć nas sobie wokół palca? Oczywiście, a zwłaszcza ich hodowcy!

 

nowalijki Poznań

Dlaczego kochamy nowalijki?

 

Po długiej, męczącej zimie bardzo brakuje nam smaku świeżych warzyw. Dlatego, gdy nowalijki bardzo nas kuszą, szybko chcemy mieć je w swojej kuchni. Dlaczego?  Bo nasz organizm z niecierpliwością czeka na:
  • beta karoten zawarty w marchwi,
  • białko i minerały z rzodkiewek,
  • a także żelazo, które dostarcza nam szpinak
  • i kwas foliowy, którego botwinka ma pod dostatkiem.
Podskórnie czujemy, że oprócz smaku, potrzebujemy prawdziwej bomby witaminowej. Nowalijki mają nam jej dostarczyć, ale musimy pamiętać o jednej rzeczy. One naprawdę nie mają złych intencji! To dodawane do ich uprawy sztuczne nawozy burzą ten piękny, warzywny świat!

 

nowalijki w Poznaniu

 

Nawożenie warzyw

 

Do warzyw nie mamy pretensji. Wiemy, że trzeba na nie długo czekać. Zwłaszcza gdy zima daje się we znaki. Nowalijki często nie budzą zaufania przez to, w jaki sposób są hodowane. Sztuczne nawożenie pierwszych, wiosennych warzyw oznacza, że w nowalijkach kumulują się metale ciężkie i azotany. Podobnie jak w przypadku innych warzyw, nowalijki powinny być nawożone kompostem. Najważniejsze jest to, aby był to naturalny nawóz. Hodowcy warzyw, którzy dbają o to, by rośliny rosły w swoim tempie, sadzą też wcześniej tzw. rośliny przedplonowe takie jak: gorczyca, łubin lub zboża ozime. Jednak warzywa, które najczęściej spotkamy wczesną wiosną w marketach, nie są uprawiane cierpliwie. Często stosowane są więc sztuczne nawozy, czy środki przeciw pasożytom. To właśnie substancje chemiczne sprawiają, że nowalijki mają tak idealny wygląd. Smak w tym przypadku to niestety kwestia drugorzędna. 

 

Nowalijki – na co zwrócić uwagę?

 

Wybierając się na nowalijkowe zakupy powinniśmy mieć oczy dookoła głowy. Pamiętajcie, że nowalijki są jak syreny. Będą do Was śpiewać, kusić i przeciągać na swoją stronę! Wy miejcie oczy i uszy szeroko otwarte! Na co powinniśmy zwracać uwagę, wybierając się po nowalijki?

 

  • Przede wszystkim kupujmy pierwsze, wiosenne warzywa, pochodzące ze sprawdzonych gospodarstw ekologicznych. U nas nowalijki i inne warzywa zrywane tego samego dnia, dostaniecie z dostawą do domu. 
  • Warzywa, które wybieramy, nie powinny być przerośnięte i mieć idealnych kształtów. Piękny wygląd może oznaczać, że do uprawy roślin wykorzystano sztuczne nawozy.
  • Kupując warzywa, pamiętajcie o tym, że na początku sezonu nie powinny być takich rozmiarów jak w pełni sezonu.
  • Wszystkie nowalijki powinno myć się bardzo dokładnie pod ciepłą, bieżącą wodą.
  • Warzywa, których pochodzenia nie jesteśmy pewni, obierajmy ze skórki, bo właśnie tam gromadzą się niepożądane substancje.
  • Warzywa nie powinny być przechowywane w zamkniętych, foliowych workach. Trzymajmy je jednak lodówce
  • Po umyciu, warzywa możemy jeść na surowo lub gotować.
  • Unikajmy warzyw niedojrzałych i twardych.

 

nowalijki gospodarstwo ekologiczne Poznań

 

Bardzo dobrze wiemy, że wiosna kusi nas zapachami i smakami warzyw. Jednak warto pamiętać o tym, że pierwsze z nich warto włączać do swojej diety bardzo powoli. Pierwsza botwinka, rzodkiewka i inne warzywa powinny być jedynie częścią naszych posiłków.

Pamiętajmy, żeby zwrócić uwagę na to, skąd pochodzą nowalijki i w jaki sposób są hodowane i przechowywane. W naszym gospodarstwie ekologicznym w Poznaniu dbamy o to, by rosły powoli, swoim rytmem. Nawożone są wyłącznie naturalnymi nawozami i dlatego są takie pyszne! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *