Jak magazynować wodę w ogrodzie PoznańCategoriesPorady Warzywa

Jak magazynować wodę w ogrodzie?

Jak magazynować wodę w ogrodzie? Oto jest pytanie! Odpowiedź jest jednak prosta. Deszczówka i magazynowanie wody w glebie to doskonałe sposoby na nawadnianie ogrodu i  to nie tylko tego warzywnego.

 

Deszczówka, czyli woda opadowa jest najlepszym źródłem nawadniania roślin ogrodowych. Sprawdza się w przypadku gospodarstw, ale też mniejszych działek. Dlaczego zwracamy na nią tak dużą uwagę? 

 
Jak magazynować wodę w ogrodzie

Przede wszystkim:
  • deszczówka jest bezpłatnym źródłem nawadniania, bo spada nam prosto z nieba,
  • zmniejsza zużycie wody na działkach i w ogrodach,
  • woda opadowa nie zawiera potasu, magnezu czy chloru; jest miękka,
  • rośliny lepiej przyswajają deszczówkę, a na tym zależy nam najbardziej.

 

Jak magazynować wodę w ogrodzie? 

 

Zdajemy sobie sprawę, że niewiele jest osób, które zaglądają do informacji, które podaje Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Dlatego specjalnie dla Was zajrzeliśmy do nich i oto małe podsumowanie tego, co dzieje się z wodą w Polsce. 
Otóż zasoby wodne w naszym kraju są jednymi z najmniejszych w Europie. Co to oznacza? Chociażby to, że co roku rolnicy i właściciele działek, czy gospodarstw ekologicznych borykają się z suszą, podtopieniami i zagrożeniami powodziowymi. Pogoda ma na zbiory największy wpływ, a woda jest czynnikiem, na który zwracamy ogromną uwagę, zwłaszcza w okresach suszy. 

 
Zasoby wodne Polski zaliczane są do najmniejszych w Europie, są one bardzo zmienne, od okresów suszy, po okresy podtopień i zagrożeń powodziowych. I niestety skala tych zjawisk nasila się. Susza jest równie niebezpieczna jak powódź, skutki odczuwane mogą być przez kilka lat. Jest za to mniej spektakularna niż powódź, dlatego może często jako zjawisko jest bagatelizowana. Przebieg pogody ma ogromny wpływ na nasze uprawy. Jednym z kluczowych czynników plonotwórczych jest woda. W wielu przypadkach woda, zarówno jej niedobór, jak i nadmiar, może stanowić ograniczenie rozwoju rolnictwa, szczególnie w przypadku spełnienia się prognoz globalnych zmian klimatu. Rolnictwo, produkcja żywności, potrzebuje dużej ilości wody. Oceniając potrzeby wodne roślin myślimy o ewapotranspiracji, która składa się z części wody wykorzystywanej przez rośliny w procesie transpiracji i parowania z powierzchni gleby i roślin. Reakcja różnych gatunków roślin, a nawet odmian na suszę jest różna w poszczególnych fazach ich wzrostu i rozwoju. Od wielkości transpiracji zależy wielkość plonu – przy braku wody automatycznie zmniejsza się plon. Tej części wody nie należy więc ograniczać. Z kolei parowanie wody z powierzchni gleby można uznać za straty i tutaj każde ograniczenie parowania uznawane jest za oszczędność i ograniczenie zużycia.
 

Magazynowanie deszczówki

 

W ogrodach i na działkach wykorzystuje się zbiorniki na wodę deszczową. Pamiętajcie, że deszczówki nie można magazynować w metalowych zbiornikach. Najczęściej wykorzystuje się do magazynowania wody zbiorniki:
  • naziemne,
  • podziemne,
  • betonowe,
  • plastikowe.
Zbiorniki podziemne są bardziej wytrzymałe i odporne na trudne warunki. Jeśli chodzi o materiał, z którego wykonane są zbiorniki, plastik sprawdza się bardzo dobrze. Betonowe zbiorniki nie są już zbyt często używane. Dlaczego? Szybko kruszeją i zapychają system nawadniania. Są jednak tańsze i dlatego były często wykorzystywane na działkach. 

 
Magazynowanie wody w ogrodzie

Magazynowanie wody w glebie

 

Oprócz tego, że zadbamy o to, by gromadzić wodę opadową, możemy zastosować kilka pomysłów na ograniczenie zużycia wody, która pozostając w glebie, zaczyna parować. Jak to zrobić? 

 

  • stosować nawozy naturalne np. kompostownik, obornik,
  • usuwanie chwastów, zwłaszcza tych, których korzenie sięgają bardzo głęboko,
  • miejsca, w których rośliny nie rosną można przykrywać folią.

 
jak magazynować wodę w ogrodzie poznań
 

Oszczędne gospodarowanie wodą w naszym gospodarstwie w Poznaniu jest bardzo ważne, zwłaszcza że Wielkopolska to region, w którym deficyt wody jest bardzo duży. Magazynowanie wody to rozwiązanie bardzo dobre, jednak musimy pamiętać również o zatrzymywaniu wody, zwłaszcza w okresach suszy.
Nie potrzeba do tego dużych zbiorników retencyjnych. Wystarczą małe, bo zbieranie i magazynowanie wody nie tylko pomoże w utrzymaniu ogrodu w dobrej kondycji, ale również poprawi mikroklimat w gospodarstwach i na polach w okresach suszy.

 

Jakie macie sposoby na magazynowanie wody w ogrodzie? Chętnie dowiemy się, w jaki sposób chronić nasze naturalne warzywa! 🙂

Naturalne sposoby na chwastyCategoriesPorady Warzywa

Naturalne sposoby na chwasty

Naturalne sposoby na chwasty istnieją. Wiemy, bo sami je stosujemy. Chwasty w naszym gospodarstwie pojawiają się i rosną z prędkością światła, zabierając je naszym warzywom!

 
Naturalne sposoby na chwasty - Poznań

Gospodarstwofb rządzi się własnymi prawami. Warzywa i inne rośliny, które dostarczamy Wam z dostawą do domu, rosną we własnym tempie i nie są niepokojone przez nikogo. Dlatego też cierpliwie trzeba na nie czekać. Nie wszystko jednak wygląda tak różowo, bo przecież ogród to żywy organizm, który chce żyć własnym życiem. I właśnie tutaj pojawiają się one. Chwasty. Nielubiane, niechciane i naprawdę bardzo konsekwentne. Jak z nimi walczyć, aby skutecznie się ich pozbyć? Nie ukrywamy, że to zadanie dość trudne!

 

Naturalne sposoby na chwasty

 

Dlaczego w naszym ogrodzie wykluczamy chemiczne środki, usuwające chwasty? Szkodzą nie tylko warzywom, które uprawiamy, ale również mają negatywny wpływ na glebę i zatruwają środowisko. W naszym gospodarstwie  w Poznaniu od trzech pokoleń uprawiamy warzywa z miłością i cierpliwością. Żadne środki chemiczne nie trafiają razem z roślinami na Wasze talerze! A jak pozbyć się chwastów naturalnymi sposobami? 

 
Naturalne sposoby na chwasty - gospodarstwo ekologiczne Poznań
 

W naturalnych warunkach nie istnieje pojęcie chwastów. Są to po prostu rośliny dziko żyjące. Dopiero w przez nas stworzonych warunkach ogrodowych, zaczynają pojawiać się rośliny, które delikatnie mówiąc, nie są mile widziane. A poniżej fińskie przysłowie o chwastach. Tak na dobry początek!

 

 „Dla człowieka szczęśliwego każdy chwast jest kwiatem, a dla cierpiącego – każdy kwiat to chwast”.

 

Jakie rośliny zwykle uważane są za chwasty? 
  • takie, które przeszkadzają innym roślinom w dostępie do światła lub w zdobywaniu składników potrzebnych do wzrostu,
  • takie, które psują estetykę miejsca,
  • takie, które bardzo szybko rosną i rozprzestrzeniają się i są trudne do usunięcia,
  • takie, które przeszkadzają nam w ogrodzie np. oset,
  • takie, które są niebezpieczne dla zdrowia lub takie, których pyłek może silnie uczulać.

 

naturalne sposoby na chwasty Poznań

Jak walczyć z chwastami?

 

Jest kilka sposobów na to, aby chwasty nie były uciążliwe. Oczywiście nie wszystkie chwasty są tak złe, jak się je maluje. Niektóre z nich są od wieków wykorzystywane w medycynie. Poza tym w naszym wpisie na temat mszyc pisaliśmy o tym, by odstraszać je na przykład pokrzywą, która przez wiele osób uważana jest za chwast! 

Jakie są naturalne sposoby na pozbycie się chwastów z ogrodu?

 

Usuwanie chwastów można zacząć już przed założeniem ogrodu. Jeśli decydujemy się na ekologiczne pozbycie się chwastów najlepiej głęboko spulchnić ziemię i zrobić to w okresie jesiennym. Pomogą w tym widły, dzięki którym nie będziemy przecinać korzeni, ale wybierać je w całości. W ten sposób nie rozmnożymy chwastów. Wiosną natomiast, gdy chwasty zaczynają się pojawiać, jak najszybciej trzeba usunąć je z korzeniami. Jeśli tego nie zrobimy, chwasty zaczną kwitnąć i tworzyć nasiona. Cała praca pójdzie wtedy na marne.

 

W powszechnym przekonaniu najprostszymi składnikami domowych sposobów na chwasty są ocet i sól. Niestety nie jest to dobry sposób, bo sól i ocet zakwaszają glebę i wtedy wyrosną już na niej tylko… chwasty!

 
 
naturalne sposoby na chwasty

Naturalną metodą jest oczywiście odchwaszczanie ogrodu, które trzeba wykonywać regularnie. Chwasty wyrywamy z korzeniami przed rozwojem nasion. Wyrwane chwasty wyrzucamy do śmietnika, nie do kompostownika. W kompostowniku mogą przetrwać ich nasiona! 

 

Ściółkowanie

 

Dobrą metodą naturalną na pozbycie się chwastów jest tzw. ściółkowanie. Ściółkowanie chroni przed rozprzestrzenianiem się chwastów, ale też przed wypłukiwaniem gleby podczas deszczu. Jaką ściółkę stosować, żeby chwasty się nie rozrastały? Grubą warstwę kory, ściętej trawy albo kompostu umieszcza się w miejscu, gdzie rosną warzywa. Ściółka nie może być przywożona z lasu! Do ściółkowania ogrodowego wykorzystuje się kompost lub ściółkę liściową. 

 
naturalne sposoby na chwasty Poznań
 
 
Naturalne substancje 

Chwastów z ogrodu można pozbyć się, stosując składniki, dzięki którym wykonuje się opryski roślin. Takimi substancjami są:
  • oleje jadalne,
  • cukier,
  • roztwory z mydła,
  • popiół drzewny.
Z tych składników tworzy się roztwory i spryskuje się nimi miejsca, w których chwasty są niepożądane. Trzeba też bardzo uważać, żeby nie uszkodzić roślin pożytecznych i samych warzyw! 

 
 

Usuwanie chwastów naturalnymi sposobami jest bardzo mozolne i czasochłonne. Trzeba nieustannie odchwaszczać ogród i dbać o to, by rośliny, które uprawiamy miały stały dostęp do światła. Dbamy jednak o to, aby nasze warzywa prosto od rolnika trafiały do Was nieskażone chemicznymi substancjami! Macie swoje sposoby na chwasty? Chętnie dowiemy się, jak radzicie sobie z tymi najbardziej uciążliwymi!

Michał Szajbe z Ogrodnictwa z TradycjamiCategoriesO nas

Warzywa uprawiane z miłością? (film)

Wielu z Was zastanawia się skąd wzięła się u nas pasja do warzyw i pomysł, żeby w XXI wieku uprawiać je w sposób, który jest przecież dużo trudniejszy i pracochłonny.
Dlatego specjalnie dla Was wraz ze studiem filmowym Bartosz Styperek przygotowaliśmy film, który pokaże Wam kulisy pracy w Ogrodnictwie z Tradycjami, a także wyjaśni, skąd wzięła się nasza miłość do roślin.
Miłego oglądania.
 

Jak pozbyć się wilków z pomidorów?CategoriesPorady

Jak pozbyć się wilków z pomidorów?

Jak pozbyć się wilków z pomidorów? Oto jest pytanie! W naszym gospodarstwie w Poznaniu dbamy o to, by rośliny rozwijały się prawidłowo, we własnym tempie. W przypadku uprawy pomidorów dużą uwagę zwracamy na tzw. wilki, czyli pędy, które wyrastają na styku głównej łodygi i liści. 

 

Obrywanie wilków to dość żmudna praca, ale w ogrodzie niezbędna. Dobrze wiemy, że z niecierpliwością czekacie na nasze pierwsze pomidorki. Wiemy też, że wielu z Was samodzielnie uprawia pomidory, kupując u nas sadzonki. Dlatego przedstawiamy krótki przewodnik po obrywaniu wilków!

 

Jak pozbyć się wilków z pomidorów?
Roślina przed okręceniem na sznurku i przed oberwaniem wilków

 
 

Po co pozbywamy się wilków z pomidorów?

 

Uprawa pomidorów w naszym gospodarstwie to przede wszystkim prawidłowa pielęgnacja i używanie wyłącznie naturalnych nawozów. W miarę wzrostu pomidorów trzeba także zadbać o to, aby dobrze się rozwijały. Dlatego ważne jest, aby usuwać niepotrzebne przyrosty, czyli tzw. wilki. Po co to robimy? Przede wszystkim po to, by dać roślinie możliwość optymalnego wzrostu. Wilki obciążają roślinę i pobierają soki, które powinny trafiać do kwiatów, a następnie owoców. Opóźniają dojrzewanie pomidorów i zabierają im substancje potrzebne do prawidłowego rozwoju.

 
 

Pamiętajcie o tym, że wilki się obrywa, a nie obcina!

 

Dlaczego obrywamy, a nie obcinamy? Wilki dają się łatwo wyłamywać w miejscu łączenia. Jeśli zaczniemy je obcinać, nie jesteśmy w stanie zrobić tego dokładnie. Wtedy możemy narazić roślinę na osłabienie, bo źle obcięte pędy zaczną gnić.

 

Jak pozbyć się wilków z pomidorów?

Od czego zaczynamy usuwanie wilków? Oczywiście od ich zlokalizowania!

 

Jak-pozbyć-się- wilków-z- pomidorów
Zlokalizowanie wilka – odnoga nieposiadająca kwicia.

 

Wilki obrywać można cały czas, w zależności od tego, jak szybko pojawiają się na krzaczkach pomidorów. Robimy to regularnie, żeby nie dopuścić do tego, by wilki się rozrastały. 

 
 

obrywanie-wilków-z-pomidora
Duży wilk, który wygląda jak główna łodyga

Należy dość często obrywać wilki, by nie dopuścić do takiego wzrostu wilka ponieważ:

 

  • wilki zabierają energię roślinie,
  • roślina dziczeje, przez co owoców jest mniej i są mniejsze.

Jak prawidłowo obrywać wilki?

 

Zacząć należy od oberwania liści, które pojawiają się w gronach kwiatowych. Jak sama nazwa wskazuje, powinny się tam znaleźć wyłącznie kwiaty. Wilki obrywamy jak najbliżej nasady. 

 

Oderwanie wilka u nasady odnogi. Roślinę możemy prowadzić po sznurku lub po kijku.

  • Na raz powinno obrywać się maksymalnie dwa liście
  • Obrywać powinno się całe liście
  • Wilki powinny dać się łatwo wyłamać. Jeśli tak się nie dzieje, nie obrywamy ich na siłę. Możemy wtedy uszkodzić całą roślinę. 

 
 

Wilk po oberwaniu
Wilk po oberwaniu

Po oberwaniu wilków z rośliny okręcamy pomidora na sznurku. Dzięki temu roślina pnie się w górę i wzmacnia łodygę. W ten sposób z łatwością łodyga utrzymuje przyszłe dojrzałe grona (owoce). Poniżej widzicie, jak wygląda roślina po oberwaniu wilków.

 

Roślina po oderwaniu wilków
Roślina po oderwaniu wilków

Problem z wilkami

 

Dla ochrony całej rośliny warto pozbyć się liści, które mają kontakt z ziemią. Czasami jeśli przeoczymy pojawiające się wilki, może dojść do sytuacji, w której pojawi się on na kwicie. Poniżej widzicie przykład dwóch łodyg, z których tylko jedna musi zostać wybrana jako główna. Wybieramy tę, która jest najdłuższa i ma najwięcej kwicia.

 

Z dwóch łodyg wybieramy jedną

Wilki można wrzucić na kompost lub przygotować z nich gnojówkę. Wiele osób wykorzystuje je jednak do ukorzeniania i uprawy nowych pomidorków!

 
 

Obrywanie wilków nie jest skomplikowane. Warto jednak dowiedzieć się, w jaki sposób robić to prawidłowo, aby nie uszkodzić rośliny. Obrywacie wilki? A może macie jeszcze jakieś pytania? Chętnie odpowiemy!

Po pomidory zapraszamy do naszego gospodarstwa w Poznaniu. Warzywa od lokalnego rolnika, możecie zamówić też z dostawą do domu!

mszyca w ogrodzie - naturalne sposobyCategoriesPorady Warzywa

Mszyca w ogrodzie – jak się jej pozbyć?

Mszyca w ogrodzie to znak, że działać trzeba naprawdę szybko! Mszyce są jednymi z największych i najbardziej uciążliwych szkodników. My jednak mamy naturalne sposoby na to, aby mszyce pozostały tylko mglistym wspomnieniem!
Mszyce są zmorą wszystkich ogrodników. Te malutkie owady są w stanie pojawić się na niemal każdej roślinie, wyrządzając jej przy tym dużą krzywdę. Mszyce nie żerują samotnie. Sprowadzają swoich krewniaków i znajomych, żeby całymi koloniami pojawić się na górnych częściach roślin. Potem przesiadają się na inne ich części. Oprócz tego, że żerują na pąkach i kwiatach przenoszą też rozmaite choroby.

 
mszyca w ogrodzie - naturalne sposoby
 

Mszyca w ogrodzie – profil podejrzanego

 

IMIĘ: MSZYCA

.

ZAWÓD: ŻEROWANIE NA ROŚLINACH CAŁYMI KOLONIAMI

.

ZA CO OGRODNICY JEJ NIE LUBIĄ? ŻERUJĄ NA MŁODYCH PĘDACH ROŚLIN, OSŁABIAJĄ PLONY, CIĘŻKO POZBYĆ SIĘ JEJ Z OGRODU

.

Mszyca w ogrodzie – dlaczego nikt jej nie lubi?

 

Jakiś czas temu mogliście przeczytać na naszym blogu o turkuciu podjadku i ślimakach. Tym razem przyjrzymy się mszycy, której naprawdę bardzo nie lubimy. Nie tylko my nie darzymy jej sympatią. Wzbudza wściekłość wszystkich, którzy chociaż raz spotkali się z nią oko w oko. Dlaczego?

 

Gatunków mszyc jest bardzo wiele, ale łączy je jedno. Wszystkie odżywiają się sokami roślin.

 

mszyca w ogrodzie jak je zwalczyć?

.

  • Żerując na roślinach, mszyce niszczą ich pędy. W ten sposób rośliny nie rozwijają się prawidłowo. W końcu usychają liście, kwiaty, aż wreszcie cała roślina.
  • Oprócz tego, że mszyce żerują na roślinach, mogą przenosić na nie choroby wirusowe.
  • W jednym sezonie, w ogrodzie może wystąpić kilka pokoleń mszycy!
Do zwalczania mszycy najczęściej stosuje się preparaty chemiczne. W naszym gospodarstwie w Poznaniu nie uznajemy takich metod. Przedstawiamy Wam więc kilka sposobów na to, by pozbyć się mszycowego gagatka z Waszych roślin! 

 

Mszyce w ogrodzie – jak pozbyć się ich naturalnymi sposobami?

 

Warzywami, na których najczęściej żerują mszyce są:
  • bób,
  • fasola,
  • buraki,
  • sałata,
  • rośliny kapustne,
  • marchew.
Chemiczne preparaty ochrony rośllin to nie nasza bajka. Oczywiście, że wtedy mszyc i innych szkodników nie byłoby wcale. Jednak nam zależy na tym, by rośliny rosły we własnym tempie i były naprawdę zdrowe.  

 
mrożone warzywa Poznań
 

Naturalne sposoby na pozbycie się mszyc

 

  • Wywary z  warzyw i kwiatów to popularny sposób na zwalczanie mszyc. Do przygotowania wywaru możecie wykorzystać aksamitki, czosnek, rumianek, szczaw, ziemniaki lub mniszek lekarski. Niektóre z tych preparatów wykorzystuje się do zwalczania innych owadów na przykład mrówek czy gąsienic motyli. Wywary można stosować profilaktycznie lub gdy mszyce pojawią się na roślinach. Odwary roślinne zapobiegają też chorobom, przenoszonym przez mszyce.
  • Jeżeli roślinne wywary nie przynoszą rezultatów, pozostają inne sposoby na zwalczanie mszyc. Możecie wykorzystać mleko i wodę, wymieszać je i spryskać rośliny. Podobnie działa szare mydło i ocet, z których przygotowuje się roztwór do oprysków.
  • Warto zasadzić w ogrodzie rośliny, które odstraszają mszyce tj. miętę, cebulę, czosnek czy lawendę.
  • Skuteczna będzie też gnojówka, czyli napar z pokrzywy. Przygotowuje się go przez kilka dni. Następnie wlewa do konewki i spryskuje rośliny. Resztkę gnojówki można wyrzucić na kompost.

W naszym gospodarstwie najlepiej sprawdza się wywar ze skrzypu. Jak go przygotować?

 

  1. Zerwijcie duży pęczek skrzypu polnego
  2. Zalejcie skrzyp ok. 2 l ciepłej wody
  3. Odczekajcie ok. 5 dni, aż nastąpi fermentacja
  4. Przelejcie wywar do spryskiwacza i spryskujcie rośliny profilaktycznie co 2 dni.

 

Macie sprawdzone sposoby na naturalną ochronę świeżych warzyw w ogrodzie? Dajcie znać! Chętnie poczytamy i… wykorzystamy Wasze pomysły. 

Tymczasem zapraszamy do naszego gospodarstwa w Poznaniu po zapasy zdrowych warzyw z dostawą prosto od rolnika!

 
 
 
 
 

nowalijki poznańCategoriesPorady Warzywa

Nowalijki – czy są zdrowe?

Nowalijki, gdy tylko się pojawiają, od razu budzą spory zamęt. Nie tylko dlatego, że czekaliśmy na świeże, pachnące warzywa przez całą zimę. Również dlatego, że wokół nowalijek wyrosło sporo mitów. Dzisiaj chętnie się z nimi rozprawimy. W naszym gospodarstwie w Poznaniu nowalijki znamy naprawdę dobrze!

 

Nowalijki naprawdę wiedzą jak skusić tych, którzy tęsknili za wiosną i jej smakiem. Ten smak to cudowna sałata, pęczki rzodkiewek, młody szczypiorek i oczywiście pomidory, obok których nie da się przejść obojętnie. Sprytne warzywa zrobią wszystko, żeby nas uwieść! Bardziej odporni na ich urok czekają jeszcze długo, zanim sięgną po pierwsze wiosenne zbiory. Inni aż takiej silnej woli nie mają. Czy nowalijki potrafią owinąć nas sobie wokół palca? Oczywiście, a zwłaszcza ich hodowcy!

 

nowalijki Poznań

Dlaczego kochamy nowalijki?

 

Po długiej, męczącej zimie bardzo brakuje nam smaku świeżych warzyw. Dlatego, gdy nowalijki bardzo nas kuszą, szybko chcemy mieć je w swojej kuchni. Dlaczego?  Bo nasz organizm z niecierpliwością czeka na:
  • beta karoten zawarty w marchwi,
  • białko i minerały z rzodkiewek,
  • a także żelazo, które dostarcza nam szpinak
  • i kwas foliowy, którego botwinka ma pod dostatkiem.
Podskórnie czujemy, że oprócz smaku, potrzebujemy prawdziwej bomby witaminowej. Nowalijki mają nam jej dostarczyć, ale musimy pamiętać o jednej rzeczy. One naprawdę nie mają złych intencji! To dodawane do ich uprawy sztuczne nawozy burzą ten piękny, warzywny świat!

 
nowalijki w Poznaniu
 

Nawożenie warzyw

 

Do warzyw nie mamy pretensji. Wiemy, że trzeba na nie długo czekać. Zwłaszcza gdy zima daje się we znaki. Nowalijki często nie budzą zaufania przez to, w jaki sposób są hodowane. Sztuczne nawożenie pierwszych, wiosennych warzyw oznacza, że w nowalijkach kumulują się metale ciężkie i azotany. Podobnie jak w przypadku innych warzyw, nowalijki powinny być nawożone kompostem. Najważniejsze jest to, aby był to naturalny nawóz. Hodowcy warzyw, którzy dbają o to, by rośliny rosły w swoim tempie, sadzą też wcześniej tzw. rośliny przedplonowe takie jak: gorczyca, łubin lub zboża ozime. Jednak warzywa, które najczęściej spotkamy wczesną wiosną w marketach, nie są uprawiane cierpliwie. Często stosowane są więc sztuczne nawozy, czy środki przeciw pasożytom. To właśnie substancje chemiczne sprawiają, że nowalijki mają tak idealny wygląd. Smak w tym przypadku to niestety kwestia drugorzędna. 

 

Nowalijki – na co zwrócić uwagę?

 

Wybierając się na nowalijkowe zakupy powinniśmy mieć oczy dookoła głowy. Pamiętajcie, że nowalijki są jak syreny. Będą do Was śpiewać, kusić i przeciągać na swoją stronę! Wy miejcie oczy i uszy szeroko otwarte! Na co powinniśmy zwracać uwagę, wybierając się po nowalijki?

 

  • Przede wszystkim kupujmy pierwsze, wiosenne warzywa, pochodzące ze sprawdzonych gospodarstw . U nas nowalijki i inne warzywa zrywane tego samego dnia, dostaniecie z dostawą do domu. 
  • Warzywa, które wybieramy, nie powinny być przerośnięte i mieć idealnych kształtów. Piękny wygląd może oznaczać, że do uprawy roślin wykorzystano sztuczne nawozy.
  • Kupując warzywa, pamiętajcie o tym, że na początku sezonu nie powinny być takich rozmiarów jak w pełni sezonu.
  • Wszystkie nowalijki powinno myć się bardzo dokładnie pod ciepłą, bieżącą wodą.
  • Warzywa, których pochodzenia nie jesteśmy pewni, obierajmy ze skórki, bo właśnie tam gromadzą się niepożądane substancje.
  • Warzywa nie powinny być przechowywane w zamkniętych, foliowych workach. Trzymajmy je jednak lodówce
  • Po umyciu, warzywa możemy jeść na surowo lub gotować.
  • Unikajmy warzyw niedojrzałych i twardych.

 
nowalijki gospodarstwo ekologiczne Poznań
 

Bardzo dobrze wiemy, że wiosna kusi nas zapachami i smakami warzyw. Jednak warto pamiętać o tym, że pierwsze z nich warto włączać do swojej diety bardzo powoli. Pierwsza botwinka, rzodkiewka i inne warzywa powinny być jedynie częścią naszych posiłków.

Pamiętajmy, żeby zwrócić uwagę na to, skąd pochodzą nowalijki i w jaki sposób są hodowane i przechowywane. W naszym gospodarstwie w Poznaniu dbamy o to, by rosły powoli, swoim rytmem. Nawożone są wyłącznie naturalnymi nawozami i dlatego są takie pyszne! 

Mrożone warzywa są wykorzystywane głównie zimąCategoriesPorady Warzywa

Mrożone warzywa – czy są zdrowe?

Mrożone warzywa to najlepszy plan na przetrwanie zimy! Czy jednak mrożonki są zdrowe, a warzywa nie tracą swoich najważniejszych wartości odżywczych? Już wyjaśniamy!
Warzywa z naszego gospodarstwa w Poznaniu uprawiamy zgodnie z tym, co daje nam natura. Nie używamy sztucznych nawozów, więc z dostawą do domu otrzymujecie samo zdrowie. Wiele osób pyta nas, czy warzywa prosto od lokalnego rolnika można zamrażać. Odpowiedź jest jedna. Oczywiście, że można, a nawet trzeba!

 

Mrożone warzywa – czy są zdrowe?

 

Mrożenie warzyw często wywołuje wiele kulinarnych kontrowersji. Zdania są podzielone. Niektórzy twierdzą, że mrożenie warzyw powoduje, że tracą swoje najcenniejsze składniki. Jak jest naprawdę? Najlepiej oczywiście jeść świeże warzywa i owoce. Jednak mrożonki wcale nie są na cenzurowanym. Jeśli zamrozimy świeżo zebrane warzywa, zatrzymujemy w nich to, co najzdrowsze. Jeśli nie znamy pochodzenia warzyw i owoców, możemy przypuszczać, że leżą one dość długo na sklepowych półkach lub dojrzewają w magazynach. W ten sposób nie mamy pewności, czy to, co mrozimy, rzeczywiście jest świeże.
Ciekawostką może być fakt, że według chińskiej medycyny każdy produkt żywy, w tym również rośliny, posiada swoją energię życiową, nazywaną czi. Podczas mrożenia produktów, energia ta ginie, co oznacza, że produkty zostają jej pozbawione. Chińska medycyna opiera się więc na założeniu, że tylko żywa materia może dać pokarm żywej materii. Ot taka ciekawostka ze Wschodu!

 
mrożone warzywa Poznań

Mrożone warzywa a utrata witamin

 

Warzywa zebrane z ogrodu, po kilku godzinach tracą swoje wartości odżywcze. Kiedy postanowimy je zamrozić spowalniamy procesy życiowe oraz metaboliczne, które zachodzą w warzywach. W środowisku, w którym będą przechowywane, czyli w zamrażarce nie rozwijają się drożdżaki i bakterie. Okazuje się więc, że utrata witamin i składników odżywczych w przypadku prawidłowo mrożonych warzyw jest, ale mrożenie wciąż jest jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie warzyw i owoców. Ilość witaminy A w nich zawarta zmniejsza się o 5-10%. Z kolei w przypadku warzyw, straty wynoszą 20-30%. Utrata witaminy C spada o ok. 10-20%. Utrata witamin na tym poziomie jest jednak niestety podobna do tej, którą można obserwować w przypadku warzyw, które kupujemy w sklepach.

 

Mrożone warzywa – o czym pamiętać?

Oczywiście sami jesteśmy zwolennikami świeżych warzyw. Jeśli jednak chcecie co nieco zostawić sobie na okres jesienno -zimowy, należy pamiętać o kilku ważnych sprawach.

 

  • Mrozić należy tylko świeże i dojrzałe warzywa. Najlepiej robić to tuż po ich zerwaniu.
  • Niektóre z warzyw przed zamrożeniem należy zblanszować, czyli polać wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą.
  • Temperatura mrożenia powinna wynosić minimum -18 stopni Celsjusza.
  • Warzywa i owoce można przechowywać w zamrażarce 6-12 miesięcy.
  • Warzywa nie powinny być przyprawiane przed mrożeniem.
  • Warzywa przed włożeniem do zamrażarki myjemy, czyścimy i szczelnie pakujemy.
  • Warto pamiętać o podzieleniu warzyw na mniejsze porcje, aby łatwiej się mroziły.

 
mrożone warzywa Poznań

Które warzywa należy blanszować przed zamrożeniem?

 

Warzywa, które wymagają blanszowania przed włożeniem ich do zamrażarki to: 
  • kalafior,
  • bób,
  • groszek,
  • brokuły,
  • fasolka szparagowa,
  • kapusta biała,
  • kapusta włoska,
  • brukselka.
Nie trzeba blanszować marchewki, cebuli, pietruszki, pora, dynii czy cukinii.

Mrozicie warzywa, czy wolicie te świeże prosto od lokalnego rolnika? A może macie jakieś sposoby na mrożenie warzyw? Dajcie znać, lub odwiedźcie nasze gospodarstwo w Poznaniu!

 

Warzywami na przeziębienie mogą być kapusta czy burakiCategoriesWarzywa

Warzywa na przeziębienie

Warzywa na przeziębienie to hasło, które w okresie jesienno – zimowym odmieniane jest przez nas przez wszystkie przypadki. Naturalne wspomagacze odporności są pyszne i dostępne niemal przez cały rok w naszym gospodarstwie. 

Warzywa Słowian to przede wszystkim wszystko to, co rosło w przydomowych ogródkachCategoriesWarzywa

Warzywa Słowian – co jedli nasi przodkowie?

Warzywa Słowian to nie tylko rzepa, brukiew i rośliny strączkowe. Mylne jest stwierdzenie, że warzywa do Polski sprowadziła dopiero królowa Bona. Nasi przodkowie znali bowiem ogórki siewne, marchew zwyczajną, kapustę czy cebulę. Jednak co do tej ostatniej badacze nie mają całkowitej pewności. Jedno jest pewne. Słowianie warzywa lubili i cenili. Zaraz dowiecie się, co z nich przygotowywali. 

Pasternak jest jednym z zapomnianych warzywCategoriesWarzywa

Pasternak – zapomniane warzywo

Wiele lat temu na targach i bazarach sprzedawcy wmawiali nieświadomym klientom, że kupują pietruszkę, a tak naprawdę był to pasternak. Dlaczego klienci łatwo dawali się na to nabrać? Dlatego, że z wyglądu pasternak bardzo przypomina korzeń pietruszki.