Jak przechowywać warzywa?

wpis w: Bez kategorii | 1
Jak przechowywać warzywa w domu? Oto jest pytanie! Niektóre z nich prosto z Zielonego Targu lub bazarku powinny trafić szybciutko do lodówki. Innym nie jest z nią po drodze. Co zrobić, żeby warzywa przez dłuższy czas były świeże, nie zmarzły i nie zepsuły się? Oto kilka naszych warzywnych rad.

 

Na naszym blogu ukazał się jakiś czas temu artykuł na temat ruchu zero waste. Jedna z zasad zero waste mówi o tym, aby nie marnować i nie wyrzucać żywności. Jednak w na całym świecie, także w Polsce jest to wciąż duży problem. Pierwszym krokiem do tego, aby jedzenia nie marnować, jest ich odpowiednie przechowywanie. 

 

Jak sprawić, by warzywa były dłużej świeże? Odpowiednio je przechowywać!

 

Jakie warzywa przechowywać w lodówce?

 

Warzywa, które nie są odpowiednio przechowywane, szybko się psują. Często zadajecie nam pytania, gdzie umieścić warzywa, które zapewniamy Wam z dostawą do domu. Podpowiadamy, które z nich warto włożyć do lodówki, a które niskich temperatur bardzo nie lubią.  W lodówce najlepiej przechowywać:

 

  • sałatę,
  • kapustę,
  • por,
  • koperek,
  • pietruszkę,
  • brukselkę,
  • rukolę,
  • kalafior,
  • seler,
  • seler naciowy,
  • szparagi,
  • kukurydzę.

 

To jednak nie wszystko, bo niektóre z wymienionych warzyw wymagają specjalnego traktowania. O czym warto pamiętać?

.

Kapustę przed włożeniem do lodówki najlepiej wyjąć z foliowych woreczków

 

Gdzie i jak przechowywać warzywa w lodówce?

 

Warzywa najlepiej będą czuły się w miejscach, które w lodówce wskazane są do ich przechowywania. Wiele osób wykłada półki dodatkowo papierowymi ręcznikami, które pochłaniają wilgoć. Warzywa przechowuje się oddzielnie, najlepiej w osobnych pojemnikach, bo w ten sposób  dłużej pozostaną świeże. 

 

O czym pamiętać przed włożeniem warzyw do lodówki?

 

  1. Z kapusty powinniśmy usunąć uszkodzone liście, a w lodówce można przechowywać ją nawet do 4 tygodni! 
  2. Zielone warzywa nie mogą być przechowywane w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
  3. Por przed włożeniem do lodówki, powinno się oczyścić i włożyć tam, gdzie w lodówce jest najniższa temperatura, czyli na dolnej półce
  4. Warzywa przed włożeniem do lodówki, nie powinny być myte. Robi się to dopiero przed przygotowaniem posiłku
  5. Warzywa warto przechowywać bez naci. Natomiast natkę pietruszki, czy koperek można przyciąć i włożyć do kubeczka z wodą w lodówce. W ten sposób dłużej będą świeże. 
  6. Przed włożeniem warzyw do lodówki wyciągamy je z foliowych i papierowych reklamówek, żeby miały dostęp do świeżego powietrza.
  7. Im niższa półka w lodówce, tym lepiej dla warzyw!

.

Zielone warzywa lubią mieć dostęp do świeżego powietrza

 

Których warzyw nie przechowuje się w lodówce?

.

Czy w lodówce warzywa zawsze będą bezpiecznie? Niekoniecznie, bo niektóre z nich najlepiej czują się w temperaturze pokojowej. Oto one:

 

  • cukinia,
  • ogórki,
  • pomidory,
  • cebula,
  • marchew,
  • ziemniaki,
  • bakłażan,
  • czosnek.

 

Jak przechowywać warzywa i dlaczego akurat tych nie należy ich trzymać w lodówce? Dlatego, że szybciej się psują i tracą swoje walory smakowe. Nasze babcie trzymały marchew, ziemniaki, korzeń selera, czy cebulę w spiżarni lub komórce, ale też wkładały warzywa do piasku. Szczególnie te, które rosną w ziemi. Jeżeli macie miejsce w swoich domach na przygotowanie skrzynek z piaskiem, możecie włożyć do nich warzywa. W ten sposób dłużej pozostaną świeże. Cebula świetnie będzie się czuła poza lodówką w przewiewnym miejscu, czosnek lubi chłód i niewielki dostęp do światła, podobnie jak ziemniaki. Nic więc dziwnego, że po ziemniaki zazwyczaj schodziło się do piwnicy!

 

Których warzyw nie powinno przechowywać w ldówce?

 

Jakie macie sposoby na przechowywanie warzyw? Co najlepiej sprawdza się u Was w domach? Dajcie znać!

Jedna odpowiedz

  1. paujel
    | Odpowiedz

    A buraki? 🙂 Jak najlepiej przechowywać?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *