Brukiew – kto jeszcze o niej pamięta?

wpis w: Bez kategorii | 0
Dziś o brukwi mówi się mało. Szkoda, bo przecież w Polsce to warzywo było bardzo popularne podczas wojny. Może dlatego nikt nie chce o niej już pamiętać? My kontynuujemy cykl, w którym przypominamy i pokazujemy zapomniane warzywa. A wśród nich jest właśnie brukiew. Możecie spotkać ją w naszym gospodarstwie ekologicznym w Poznaniu!

.
Jeśli włoszczyzna już wcale Was nie bawi, pora przypomnieć sobie o innych warzywach. Przed Wami brukiew zwana w górach – korpiele, kwacki, kwaki i kwaczki, a na Kaszubach wrëki

 

 

 

brukiew

.

 

Zapomniane warzywa odsłona druga – brukiew

 

Choć kiedyś bardzo znana, dziś brukiew nie cieszy się dużą popularnością w Polsce. Inaczej sprawa wygląda w innych krajach, gdzie jest warzywem bardzo cenionym! Przyjmuje się, że pochodzi ze Skandynawii lub Rosji. Uprawiana jest w tych regionach do dziś.

 

Pierwsze wzmianki o roślinie pochodzą z 1620 roku. Brukiew opisana jest jako dziko rosnące, lokalne warzywo w Szwecji.
Tak pisano o niej w XVIII wieku w Dykcjonarzu Roślinnym:

 

Ma korzeń długi rzepny, sieje się na wiosnę: zimy się nie lęka

 

.

brukiew

.

.

Dlaczego o brukwi zapomniano?

 

Chyba nie ma się co dziwić, że skojarzenia z biedą i wojną wcale nie przysporzyły brukwi popularności. Na chłopskich stołach lądowała przeważnie w polewce z ziemniakami i fasolą. Same przepisy na brukiew były bardzo proste. Albo przygotowywano z niej puree, albo łączono z tłustymi mięsami, o ile kogoś było na nie stać. Poza tym brukiew była też wykorzystywana jako pasza dla zwierząt, a kto chciałby chwalić się tym, że zajada ze smakiem, to samo co zwierzęta? Sami więc widzicie, że historia brukwi jest bardzo burzliwa.

 

Za co można pokochać brukiew?

.

W krajach skandynawskich brukiew wcale nie jest zapomniana. Wręcz przeciwnie! Podawana jest m.in. pieczona, z daniami mięsnymi. Miesza się ją również z puree ziemniaczanym. Służy też jako wzmacniacz smaku w zupach. W Norwegii brukiew jest obowiązkowym dodatkiem dań wigilijnych i z  jest uprawiana przez lokalnych rolników.

.

.

brukiew

.

Tradycyjne polskie dania z brukwi

.

W niektórych regionach brukiew wciąż pozostaje tradycyjnym i sekretnym składnikiem zup. Gdzie? Na przykład na Kaszubach! Skoro jesień już puka do drzwi, można przygotować się na jej chłodne powitanie właśnie zupą z brukwi. 

 

Zupa z brukwi na gęsinie – przepis TUTAJ 

 

Cudownie o brukwi pisze portal Potrawy Regionalne. Możecie przeczytać tam o bardzo starych, tradycyjnych i regionalnych przepisy z wykorzystaniem brukwi.

 

Krupy z korpielami z podhala

 

Żywiecka przecieranka z kwaków 

 

Na naszym profilu na Facebooku również zapytaliśmy Was o przepisy z brukwią w roli głównej. W ten sposób mamy ich jeszcze więcej i chętnie się nimi podzielimy! Oto przepis Lidki Migalskiej:

 

Wegańska Zupa brukwiowa – Dobre Posiłki 

 

A tutaj przepis, który przesłała nam Anna Szewczak:

 

Zupa krem z brukwi – GoodChanges

 

 

Z naszego gospodarstwa ekologicznego, możecie zamówić brukiew i inne warzywa z dostawą do domu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *