Jak przechowywać warzywa w domu? Oto jest pytanie! Niektóre z nich prosto z Zielonego Targu lub bazarku powinny trafić szybciutko do lodówki. Innym nie jest z nią po drodze. Co zrobić, żeby warzywa przez dłuższy czas były świeże, nie zmarzły i nie zepsuły się? Oto kilka naszych warzywnych rad.
Na naszym blogu ukazał się jakiś czas temu artykuł na temat ruchu zero waste. Jedna z zasad zero waste mówi o tym, aby nie marnować i nie wyrzucać żywności. Jednak w na całym świecie, także w Polsce jest to wciąż duży problem. Pierwszym krokiem do tego, aby jedzenia nie marnować, jest ich odpowiednie przechowywanie.
Jakie warzywa przechowywać w lodówce?
Warzywa, które nie są odpowiednio przechowywane, szybko się psują. Często zadajecie nam pytania, gdzie umieścić warzywa, które zapewniamy Wam z dostawą do domu. Podpowiadamy, które z nich warto włożyć do lodówki, a które niskich temperatur bardzo nie lubią. W lodówce najlepiej przechowywać:
-
sałatę,
-
kapustę,
-
por,
-
koperek,
-
pietruszkę,
-
brukselkę,
-
rukolę,
-
kalafior,
-
seler,
-
seler naciowy,
-
szparagi,
-
kukurydzę.
To jednak nie wszystko, bo niektóre z wymienionych warzyw wymagają specjalnego traktowania. O czym warto pamiętać?
.
Gdzie i jak przechowywać warzywa w lodówce?
Warzywa najlepiej będą czuły się w miejscach, które w lodówce wskazane są do ich przechowywania. Wiele osób wykłada półki dodatkowo papierowymi ręcznikami, które pochłaniają wilgoć. Warzywa przechowuje się oddzielnie, najlepiej w osobnych pojemnikach, bo w ten sposób dłużej pozostaną świeże.
O czym pamiętać przed włożeniem warzyw do lodówki?
-
Z kapusty powinniśmy usunąć uszkodzone liście, a w lodówce można przechowywać ją nawet do 4 tygodni!
-
Zielone warzywa nie mogą być przechowywane w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
-
Por przed włożeniem do lodówki, powinno się oczyścić i włożyć tam, gdzie w lodówce jest najniższa temperatura, czyli na dolnej półce
-
Warzywa przed włożeniem do lodówki, nie powinny być myte. Robi się to dopiero przed przygotowaniem posiłku
-
Warzywa warto przechowywać bez naci. Natomiast natkę pietruszki, czy koperek można przyciąć i włożyć do kubeczka z wodą w lodówce. W ten sposób dłużej będą świeże.
-
Przed włożeniem warzyw do lodówki wyciągamy je z foliowych i papierowych reklamówek, żeby miały dostęp do świeżego powietrza.
-
Im niższa półka w lodówce, tym lepiej dla warzyw!
.
Których warzyw nie przechowuje się w lodówce?
.
Czy w lodówce warzywa zawsze będą bezpiecznie? Niekoniecznie, bo niektóre z nich najlepiej czują się w temperaturze pokojowej. Oto one:
-
cukinia,
-
ogórki,
-
pomidory,
-
cebula,
-
marchew,
-
ziemniaki,
-
bakłażan,
-
czosnek.
2 Comments
A buraki? 🙂 Jak najlepiej przechowywać?
Jest kilka sposobób przechowywania. W domowych warunkach, buraki jak i inne warzywa okopowe możemy umieścić w wiaderku z wilgotną ziemią. Możemy też owinąć je wilgotną szmatką i schować w chłodne miejsce.