CategoriesOwoce Przepisy

Rabarbarowa tarta z miętą

Ogrodnictwo z Tradycjami

Ta rabarbarowa tarta to idealny deser na wiosnę i lato. Słodko-kwaśne nadzienie z rabarbaru, kruche ciasto i aromatyczna mięta tworzą niepowtarzalne połączenie smaków. Przepis jest prosty, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich miłośników ciast i tart.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka cukru
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 4-5 łodyg rabarbaru, pokrojonego na kawałki ok. 2 cm
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Sok i skórka z 1/2 cytryny
  • Kilka listków świeżej mięty, posiekane

Do posypania:

  • 1 łyżka cukru pudru
  • Dodatkowe listki mięty do dekoracji

Instrukcje:

Ciasto:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
  2. Dodaj masło i rozcieraj je z mąką palcami lub za pomocą blendera kuchennego, aż składniki przypominać będą grubą kaszkę.
  3. Dodając zimną wodę, szybko zagnieć ciasto. Jeżeli jest zbyt sucha, dodaj więcej wody, po łyżce na raz.
  4. Uformuj ciasto w dysk, owinij w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

Nadzienie:

  1. W dużej misce wymieszaj kawałki rabarbaru z brązowym cukrem, mąką, cynamonem, sokiem i skórką z cytryny oraz posiekaną miętą. Odstaw na bok, aby składniki połączyły się i puściły sok.

Składanie i pieczenie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  2. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na kształt koła o grubości ok. 5 mm.
  3. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Na środku ciasta rozłóż nadzienie, zostawiając ok. 5 cm brzegu.
  5. Delikatnie zegnij brzegi ciasta do środka, nadzienie powinno być częściowo przykryte.
  6. Piecz przez około 40-45 minut lub do momentu, aż brzegi ciasta będą złociste.

Podawanie:

  1. Odstaw tartę do ostygnięcia na około 10 minut.
  2. Posyp wierzch cukrem pudrem i udekoruj świeżymi listkami mięty.
  3. Podawaj ciepłą lub w temperaturze pokojowej.
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *