CategoriesPrzepisy

Gniecione ziemniaki

Gniecione ziemniaki ze szczypiorkiem na talerzu

Dzisiaj mam dla Was przepis na coś naprawdę prostego, ale zarazem obłędnie smacznego – ziemniaki z piekarnika z aromatycznymi ziołami. To świetny sposób, aby urozmaicić codzienny obiad lub zaskoczyć gości podczas weekendowego grilla. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy? Palce lizać!

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, opcjonalnie chili, czosnek, słodka papryka

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ugotowania ziemniaków – możesz je ugotować w mundurkach lub obrać ze skórki, jak wolisz. Ważne, aby nie były rozgotowane, bo jeszcze będą miały swoje pięć minut w piekarniku!
  2. W międzyczasie przygotuj oliwę z przyprawami. Wymieszaj ją z solą, pieprzem i dodatkami, które lubisz najbardziej. Ja polecam odrobinę chili dla pikantności, czosnek dla głębi smaku i słodką paprykę dla koloru.
  3. Gdy ziemniaki będą gotowe, rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (ustawienie góra-dół będzie idealne).
  4. Odcedź ziemniaki, przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie je rozgnieć – na przykład za pomocą dna szklanki. To da im fajną teksturę i sprawi, że będą lepiej chłonąć aromatyczne oliwy.
  5. Posmaruj ziemniaki przygotowaną oliwą i wstaw do piekarnika na około 20 minut, aż pięknie się zarumienią.

I to wszystko! Wasze aromatyczne ziemniaki są gotowe do podania. Możecie je zjeść same, jako zdrowszą alternatywę dla frytek, albo podać jako dodatek do mięs, ryb czy nawet warzyw z grilla. A jeśli macie ochotę na odrobinę więcej kremowości, polecam podać je z sosem czosnkowym, tzatziki lub dipem na bazie jogurtu.

Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i ziemniaki zagoszczą na Waszych stołach nie raz. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *