Dynia i jej właściwości
Dynia to roślina jednoroczna, która z roku na rok bije rekordy popularności. Mnogość odmian pozwala wykorzystywać ją nie tylko w gotowaniu, ale także w przygotowaniu przetworów (marynowana dynia), pieczeniu czy robieniu zwykłych przekąsek
w postaci pestek z dyni. Kolorowa, najczęściej pomarańczowa zaczyna królować już od sierpnia, aż do późnej jesieni. W naszym gospodarstwie można spotkać aż 5 odmian dyń.
Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, a co ciekawsze – uniwersalne. Przygotujesz z niego zarówno śniadanie, pierwsze danie, drugie danie, przetwory lub deser!
Jak przechowywać dynię?
Ostatnie zbiory dyni robione są tuż przed przymrozkami, ponieważ przemarznięte warzywo zbyt szybko psuje się i zaczyna gnić. Zerwaną i oczyszczoną dynię należy schować w chłodnym i suchym miejscu. Dzięki temu będzie ona mogła poczekać na użycie nawet kilka miesięcy.
Jesienna zupa z dyni – przepis
Składniki, jakie będziesz potrzebować do przygotowania zupy z dyni:
- ulubiona dynia – ok. 1 kg – polecamy Hokkaido,
- świeża papryka – 1 szt.,
- cebula – 1 większa sztuka,
- kukurydza konserwowa – 1 mała puszka,
- mleko kokosowe – 1 puszka,
- bulion – 1 szklanka,
- pierś kurczaka – ok. 0,5 kg,
- olej d o smażenia,
Przyprawy:
- sól,
- pieprz,
- imbir (suszony)
- czosnek suszony
- słodką paprykę
- ostrą paprykę
- Dynię przekrój na pół, wybierz pestki, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż ją na blaszce i piecz w 180 stopniach przez ok. 15 minut – do zarumienienia.
- Pierś z kurczaka pokrój na paski, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do uzyskania złocistego koloru.
- W międzyczasie pokrój paprykę na grubsze paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Dodaj warzywa do piersi i duś przez kilka minut pod przykryciem.
- Upieczoną dynię wrzuć do garnka, zalej bulionem, a następnie dodaj pierś z warzywami. Gotuj kilka minut. Następnie dodaj niecałą puszkę mleka kokosowego i dopraw imbirem, ostrą i słodką papryką. Tutaj kieruj się własnym smakiem i upodobaniami. Na samym końcu dodaj kukurydzę – to jedyne warzywo, którego nie można rozgotować.
Jeżeli dodasz mniej wody, zupa będzie przypominała gęstszy krem. Do ozdoby i podkreślenia smaku możesz posypać talerz z zupą grzankami, groszkiem ptysiowym, świeżymi ziołami czy kleksem z mleka kokosowego.
Smakują Ci nasze warzywa i zioła? Zrób zdjęcie Vegeboxowi i wstaw na Instagram z hashtagiem #ogrodnictwoztradycjami! 🙂
[enjoyinstagram_mb]