Rozgrzewająca zupa z dyni – przepis

wpis w: Przepisy | 0

Dynia i jej właściwości

Dynia to roślina jednoroczna, która z roku na rok bije rekordy popularności. Mnogość odmian pozwala wykorzystywać ją nie tylko w gotowaniu, ale także w przygotowaniu przetworów (marynowana dynia), pieczeniu czy robieniu zwykłych przekąsek
w postaci pestek z dyni. Kolorowa, najczęściej pomarańczowa zaczyna królować już od sierpnia, aż do późnej jesieni. W naszym gospodarstwie można spotkać aż 5 odmian dyń.

Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, a co ciekawsze – uniwersalne. Przygotujesz z niego zarówno śniadanie, pierwsze danie, drugie danie, przetwory lub deser!

Jak przechowywać dynię?

Ostatnie zbiory dyni robione są tuż przed przymrozkami, ponieważ przemarznięte warzywo zbyt szybko psuje się i zaczyna gnić. Zerwaną i oczyszczoną dynię należy schować w chłodnym i suchym miejscu. Dzięki temu będzie ona mogła poczekać na użycie nawet kilka miesięcy.

Jesienna zupa z dyni – przepis

Składniki, jakie będziesz potrzebować do przygotowania zupy z dyni:

  • ulubiona dynia – ok. 1 kg – polecamy Hokkaido,
  • świeża papryka – 1 szt.,
  • cebula – 1 większa sztuka,
  • kukurydza konserwowa – 1 mała puszka,
  • mleko kokosowe – 1 puszka,
  • bulion – 1 szklanka,
  • pierś kurczaka – ok. 0,5 kg,
  • olej do smażenia,

Przyprawy:

  • sól,
  • pieprz,
  • imbir (suszony)
  • czosnek suszony
  • słodką paprykę
  • ostrą paprykę
  1. Dynię przekrój na pół, wybierz pestki, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż ją na blaszce i piecz w 180 stopniach przez ok. 15 minut – do zarumienienia.
  2. Pierś z kurczaka pokrój na paski, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do uzyskania złocistego koloru.
  3. W międzyczasie pokrój paprykę na grubsze paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Dodaj warzywa do piersi i duś przez kilka minut pod przykryciem. 
  4. Upieczoną dynię wrzuć do garnka, zalej bulionem, a następnie dodaj pierś z warzywami. Gotuj kilka minut. Następnie dodaj niecałą puszkę mleka kokosowego i dopraw imbirem, ostrą i słodką papryką. Tutaj kieruj się własnym smakiem i upodobaniami. Na samym końcu dodaj kukurydzę – to jedyne warzywo, którego nie można rozgotować.

Jeżeli dodasz mniej wody, zupa będzie przypominała gęstszy krem. Do ozdoby i podkreślenia smaku możesz posypać talerz z zupą grzankami, groszkiem ptysiowym, świeżymi ziołami czy kleksem z mleka kokosowego.

Smakują Ci nasze warzywa i zioła? Zrób zdjęcie Vegeboxowi i wstaw na Instagram z hashtagiem #ogrodnictwoztradycjami! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *