Późne lato to idealny czas na suszenie pomidorów, które później można wykorzystać na wiele sposobów we własnej kuchni. Zamknięcie zapachu wakacji w słoiku? Jesteśmy na tak! Dlatego też przygotowaliśmy dla Was przepis na suszone pomidory.
Jak suszyć pomidory w piekarniku?
Suszenie pomidorów to prawdziwa sztuka. Żeby pomidory się nie upiekły, a wysuszyły temperatura w piekarniku nie może być zbyt wysoka. Ważne jest regularne doglądanie suszonych owoców, żeby w porę je wyciągnąć.
Przepis na suszone pomidory:
- 1 kg pomidorów – jedną z najlepszych odmian do suszenia jest pomidor Lima
- sól morska
- olej do skropienia
- pieprz
- ulubione zioła – oregano, cząber
- cukier puder
Pomidory pokrój w niewielkie cząstki – lub plasterki, wtedy wysuszą się szybciej i ułóż na blaszce, na papierze do pieczenia. Przypraw świeżo mieloną solą morską i pieprzem, skrop delikatnie olejem, a na samym końcu posyp pomidory cukrem pudrem (dzięki któremu jeszcze bardziej podkreślisz ich smak). Tak przygotowane pomidory włóż do piekarnika na ok. 2 godziny nagrzanego do 80 stopni.
Wysuszone pomidory to idealny dodatek do sałatek, spaghetti, leczo, sosów, gołąbków, kanapek i wielu innych dań. Domowe suszone pomidory to alternatywa dla tych, którzy lubią oszczędzać.