Lampion z dyni to nie tylko atrybut osób obchodzących amerykańskie święto Halloween. To również jesienna dekoracja, która po zmroku stworzy przyjemną i przytulną atmosferę.
Do dekoracji zwykle wybieraj duże dynie – na ich powierzchni można wyciąć znacznie więcej elementów i zwykle bardziej przyciągają oko. Dla jeszcze lepszego efektu możesz zestawić ze sobą dynie w różnych rozmiarach.
Co musisz przygotować do wydrążenia dyni?
- dynia olbrzymia,
- duży, ostry nóż,
- miskę na pestki,
- nożyk do wycinania wzorów – może być nożyk do warzyw, owoców czy pomidorów,
- ołówek,
- łyżka,
- olej,
- podgrzewacze lub inne świeczki – odpowiednie do wielkości dyni,
- gazeta do podłożenia;
Wyłóż stanowisko pracy gazetą lub folią, która zabezpieczy stół przed zabrudzeniem. Zacznij od wycięcia głównego otworu, przez który włożysz do środka świeczkę. Żeby zrobić z górnej części i ogonka przykrywkę, wbij ostrzę pod kątem 45 stopni. Tak wycięte wieczko nie wpadnie do środka. Po wycięciu otworu wyjmij pestki i włóż je do miski (po wysuszeniu będziesz miała gotowe pestki do jedzenia) i odłóż na później. Następnie narysuj na dyni uśmiech lub inny wzór nawiązujący do jesieni czy Halloween i zacznij go delikatnie wycinać nożykiem do warzyw lub owoców.
Na samym końcu doprecyzuj wszystkie otwory, przy pomocy małego noża. Żeby dynia była dłużej świeża posmaruj cięte krawędzie odrobiną oli wy. Włóż do środka podgrzewacze. Pamiętaj jednak, żeby nie pozostawiać dyni bez nadzoru.
Smakują Ci nasze warzywa i zioła? Zrób zdjęcie Vegeboxowi i wstaw na Instagram z hashtagiem #ogrodnictwoztradycjami! 🙂
[enjoyinstagram_mb]