Które papryczki są najostrzejsze? Możecie sprawdzić to dzięki tzw. skali Scoville’a, która mierzy ostrość papryczek. W naszym gospodarstwie znajdziecie jedne z najostrzejszych papryczek na świecie – habanero white, yellow, orange i paprykę chilli. Chcecie wiedzieć, jak je uprawiamy i do czego wykorzystać każdą z nich? Nie ma sprawy, ale koniecznie musicie przeczytać ten artykuł.
.
.
Które papryczki są najostrzejsze? – Skala Scoville’
.
Jeżeli uwielbiacie ostry smak potraw, to musicie wiedzieć, że to wcale nie smak. Jak to? To, co to w takim razie jest? – zapytacie. Wtedy my odpowiemy, że kiedy jecie coś ostrego, odczuwacie pieczenie, a więc ból. Ostry smak to więc nie smak, ale uczucie bólu, gdy jakaś potrawa podrażnia zakończenia nerwowe na naszym języku. Ot taka ciekawostka. Przejdźmy zatem do sedna sprawy.
Które papryczki są najostrzejsze? Sprawdzicie to na tzw. skali Scoville’a.
.
Skala Scoville’a to skala ostrości, czyli pikantności danej potrawy, głównie używana w stosunku do papryk.
Skala określa ilość kapsaicyny w danym produkcie. Kapsaicyna to związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili. Czysta kapsaicyna to około 15 000 000–16 000 000 SHU czyli jednostek w Skali Scoville’a. Jaka jest więc najostrzejsza papryka na świecie? W ubiegłym roku Walijczyk Mike Smith chciał wyhodować nową odmianę chili na pokaz hodowców papryki. Jednak oprócz tego udało mu się pobić rekord, bo papryka, którą wyhodował, osiąga ostrość 2,48 mln jednostek w skali Scoville’a. Papryczka została nazwana Dragon Breath i nic w tym dziwnego. Smith twierdzi, że nie próbował swojej papryczki nawet zjeść, bo samo umieszczenie jej na języku było straszne.
.
.
Ostre papryczki z naszej uprawy
.
Jak już wiecie, z naszego gospodarstwa możecie zamówić bardzo ostre papryczki. Jakie? Już wyjaśniamy!
.
Ta odmiana jest niewielka, a w skali ostrości Scoville’a osiąga do 300 000 jednostek.Można ją suszyć, świetnie nadaje się do sosów i dipów.
W skali ostrości Scoville’a osiąga 325 000 jednostek. W kuchni możecie wykorzystać ją do mięs, sosów i potraw meksykańskich.
.
W skali Scoville’a osiąga nawet 350 tysięcy jednostek! Można dodawać ją do potraw jednogarnkowych, zup i sosów.
.
.
W skali Scoville’a osiąga do ponad 100 000 jednostek, a ta papryczka pomoże Wam w walce z przeziębieniem i oczywiście świetnie sprawdzi się w kuchni.
.
Jak wygląda uprawa papryczek w naszym gospodarstwie?
.
Wszystkie najostrzejsze papryczki – habanero white, yellow, orange i papryka chilli są uprawiane w specjalnych warunkach, na stołach położonych 1,4 m nad ziemią. Z warstwą ziemi ich wysokość nie przekracza 20 cm. Wszystko po to, by papryki rosły w jak najbardziej naturalnych warunkach. Uprawa na niewielkiej warstwie ziemi, na pewnej wysokości powoduje że ziemia, a co za tym idzie korzenie papryczek są wygrzane, co przyczynia się do ich całej wegetacji. Zbiór wszystkich papryk następuję przed pierwszymi przymrozkami. Tak długie trzymanie papryk na krzaczkach powoduje, że cały czas nabierają “mocy” i zyskują na ostrości.