CategoriesPrzepisy

Przepis na leniwe dynie – kluski dyniowe

Ogrodnictwo z Tradycjami

Po Halloween często zostajemy z nadmiarem dyń, które pełniły rolę dekoracji. Zamiast je wyrzucać, warto je wykorzystać w kuchni! Dynia jest nie tylko smaczna, ale także pełna wartości odżywczych, które dodadzą energii i wzmocnią organizm w chłodniejsze dni. Jeśli zastanawiasz się, co przygotować z dyni, mamy dla Ciebie pomysł na wyjątkowy przepis: kluski dyniowe z twarogiem! To proste i pyszne danie, które połączy delikatny smak dyni z kremową konsystencją twarogu, tworząc idealny jesienny posiłek. Zapraszamy do wypróbowania!

Pyszne kluski dyniowe z serem twarogowym, idealne na jesienne dni.
  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 200 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 140 g mąki pszennej (+ do podsypywania)
  1. W misce umieszczamy ser twarogowy, puree z dyni, jajko, budyń oraz mąkę. Wszystko mieszamy, łącząc składniki ze sobą.
  2. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki spłaszczamy i nadajemy kształt dyni.
  3. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wsypujemy łyżeczkę soli i wkładamy uformowane kluski.
  4. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy na talerz.



Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 5 minut
Łączny czas: 25 minut
Porcje: 4
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *