Jak wybrać zioła do gotowania i pieczenia?

wpis w: Zioła | 1

Moda na zdrową i ekologiczną żywność sprawiła, że co raz częściej decydujemy się na kupno świeżych ziół. Stosowanie ich w kuchni sprawia, że dania są bardziej aromatyczne i wyraziste, a niektóre przepisy są wręcz niemożliwe do wykonania bez tymianku czy bazylii. Oto kilka propozycji tego, do jakich dań możesz wykorzystać różnego rodzaju zioła. Smacznego!

Jakie zioła wybrać do pieczenia?

Drób

Żeby podkreślić smak mięsa z kurczaka warto dodać do niego takie zioła, jak: cząber, czosnek, tymianek, bazylię, estragon, rozmaryn, szałwia, mięta czy majeranek. Możesz je mieszać i przyprawiać nimi kurczaka czy indyka w dowolnych proporcjach, zgodnie z własnymi preferencjami.

Wieprzowina

Wieprzowina to jeden z najpopularniejszych rodzajów mięs, które najlepiej smakuje, jeśli zbytnio go nie wysuszymy i odpowiednio przyprawimy. Zioła, które doskonale łączą się z wieprzowiną to: cząber, lubczyk, szałwia czy bazylia.

Ryby i owoce morza

Dla wielu ryby nie wymagają zbyt dużej ilości przypraw. Dlatego też sztuką jest ich odpowiednie dobranie – zarówno rodzaju, jak i ilości. Żeby podkreślić delikatny smak ryb, bez jego “zabijania” użyj m.in.: kolendry, lubczyku, majeranku, mięty, rozmarynu lub szczypiorek.

Jakie zioła wybrać do gotowania?

Zupy to jeden z nieodłącznych elementów tradycyjnego, dwudaniowego obiadu. Podstawą pysznej zupy jest aromatyczny bulion, który przygotowujemy na bazie mięsa, warzyw i ziół. Żeby wywar przypominał ten babciny dodaj podczas gotowania lubczyk, pietruszkę, a tuż przed podaniem posyp danie świeżym koperkiem.

Zioła cięte czy w doniczce?

Jeżeli chcesz cieszyć się ziołami dłużej – kup zioła w doniczce. Odpowiednia pielęgnacja i podlewanie sprawi, że jedna sadzonka starczy Ci nawet na kilkanaście tygodni. Zioła sprzedawane w pęczkach to dobry wybór dla tych, którzy dodają je do dań sporadycznie i nie mają czasu nawet na najmniejsze prace pielęgnacyjne.

Jedna odpowiedz

  1. Michał
    | Odpowiedz

    Bardzo ciekawy wpis.
    Ze swojej strony mogę dodać, że świeże zioła są rewelacyjne i nadają naszym potrawą zupełnie inny smak niż zioła suszone.
    Muszę spróbować dodać lubczyk do wieprzowiny, zapowiada się pysznie:-)

Zostaw Komentarz